home  ||  English version

"TIJD"

een monument voor onze ouders

 

De grafsteen op het graf van mijn ouders is ontworpen en gemaakt door Michel Kuipers. Hij is een beeldend kunstenaar, die voornamelijk met keramiek werkt en gespecialiseerd in het scheppen van graf-kunst.

Omdat we de zonnewijzer, welke mijn ouders zo mooi vonden, op het graf wilden plaatsen, hebben we Michel gevraagd of hij een kunstwerk kon maken met die zonnewijzer.

Michel ontwierp een monument wat het contrast tussen vader en moeder tot uitdrukking brengt, maar tegelijkertijd hun verbonden zijn. Vader had vele interesses en nam veel ruimte in, hij was systematisch en steeds bezig met de betekenis der getallen. Moeder was de spil van het gezin, warm en in haar eigen ruimte worstelend om boven het normale begrip over leven uit te komen. De zonnewijzer was en is geplaatst op een mooie zwerfkei, die mogelijk de zware last symboliseert die de hersenoperatie van mijn vader dertig jaar geleden op hun huwelijk en gezin legde. De ribbels onder de zonnewijzer vormen de gebeeldhouwde schaduw van de steen op het huwelijk en verbergen de XI, XII en I van de wijzerplaat in het midden. Tijd herhaalt zichzelf niet. X, neon, is het nieuwe en markeert de overgang van moeders zand naar vaders groen. Bij toeval is de zonnewijzer zo gericht dat de tijd der natuur, de schaduw op de zonnewijzer, van het graf is afgekeerd. Behalve de namen en data is er geen tekst en uitleg over het monument. De uitleg is aan de aanschouwer.

 

Ter herinnering aan Henricus Andries Boland 12-12-12 / 27-12-97 en Tie Boland-Kuilman 18-4-16 / 4-3-98

getrouwd sinds 21-3-44